Historien om popcorn

Popcornmaskine

Historien om popcorn tager sin begyndelse i mellemamerika for tusinder af år siden. I nogle huler, i det der nu hedder New Mexico, har arkæologer fundet spor af popcorn der er dateret til at være 5600 år gamle. Popcorn blev først opdaget af de indfødte indianere. De troede at den poppende lyd kom fra en gal gud når den undslap kernen.majs

Men det er dog først i 1492 at europæerne første gang stifter bekendtkab med popcorn. Legenden siger at Columbus blev modtaget med varme popcorn da han kom til Amerika. Popcorn blev dog ikke nogen succes i europa lige med det samme, der skulle gå næsten 500 år før det skete.

I Amerika var historien dog en anden...

Indianeren Quadequina, fra Wampanoag stammen, introducerede som den første popcorn for kolonisterne, da han tog dem med til den første traditionelle Thanksgiving der blev afholdt i Plymouth, Massachusetts i 1621. Indianerne brugte popcorn til meget andet end snacks. De brugte dem bl.a. til at lave suppe og øl. Derudover brugte de popcorn som pynt i deres prydninger og som smykker. De brugte også popcorn som offergaver og som gaver til deres gæster.

Popcornmaskine

I slutningen af 1800-tallet begyndte popcorn for alvor at blive populært blandt amerikanerne. Der blev ofte solgt popcorn fra handlende der havde små boder på gader, i parker, i omrejsende tivoli og til festligheder.

Popcorn fik sit helt store sit gennembrud under depressionen i Amerika. Grunden var at popcorn var langt billigere end sukkerholdigt slik og derfor var en luksusvare der kunne blive råd til.

Under anden verdenskrig blev sukkeret sendt til europa til de amerikanske tropper. Det betød at rationerne næsten blev fjernet helt og sukker var meget dyrt. Det endte med at amerikanerne spiste 3 gange så mange popcorn end de havde gjort før.

Popcorn løb dog ind i en nedgangsperiode da fjernsynet blev populært i 1950´erne. Antallet af biografgængere faldt drastisk, og med det, indtagelsen af popcorn. Men da folk begyndte at spise popcorn derhjemme, ledte det nye forhold mellem fjernsyn og popcorn til en fornyet popularitet. I dag er ”den gamle” måde at poppe popcorn, med olie i en gryde, næsten forsvundet. Størstedelen af popcornsalget er til mikrobølge-popcorn. Og da mikrobølgeovnen blev hvermandseje, vendte populariteten atter en gang tilbage til fordums storhed.

Popcornmaskine

Biograferne har aldrig givet slip på popcorn, da de næsten er synonyme med hinanden. Til trods for at biografejerne i starten mente at popcorn var distraherende for publikum og derfor smed popcornsælgerne væk når de stod udenfor biografen. Kun for at opdage at publikum gik ud for at lede efter dem. Biograferne har gennem de seneste år givet popcorn tilnavnet: Det hvide guld.

Amerikanerne spiser ofte popcorn med en eller anden form for topping. Det mest almindelige er smør, men det kan også være karamel eller sukker eller noget helt andet. I Europa har vi ikke taget denne tradition til os, så vi spiser dem som vi altid har gjort, saltet.

Velbekomme og god fornøjelse med verdens ældste snack – en mundfuld af historie.

Popcornmaskine
© Festvognen FætterGuf Aps - Mimosevej 4 - 3650 Ølstykke - tlf: 29 45 45 45 - tilbud@popcornmaskine.dk - CVR-nr 14536701